dissabte, 31 de març del 2012

Situació dels ibers


Els ibers estaven situats en les actuals comunitats autònomes de Catalunya, Aragó, Comunitat Valenciana, Murcia i Andalusia. Es dividien amb tribus entre les que hi havia els basetans, oretans, turduls, laietans, ilercavons, entre d'altres. (Cliceu a sobre de la imatge si es veu borrossa)

Tribus d'ibers a l'estat Espanyol (sense Catalunya)

ELISYCES-Els elisyces eren un poblat ibèric que habitava al sud de Roselló, a França.

SORDONS- Els Sordons eren ibers que habitaven a la comarca del Roselló, a França. Les seves ciutats importants eren Illiberis i Ruscino

SEDETANS-Era una tribu d’ibers que habitava al Sud d’Aragó, i tenia com a veïns a l’est els ilercavons i els edetans. Tot i ser una zona molt poblada, quan hi va ver la segona Guerra Púnica, no van oposar resistència i es van romanitzar ràpidament. Ja al segle I aC. Utilitzaven la monedar romana en aquest territori

EDETANS- Eren un poblat iber que ocupava tota la província de València i part de la de Castelló. Al nord tenien límits amb els ilercavons, al sud amb els contestans i a l’oest amb els sedetans i basetans.

CONTESTANS- Eren una tribu d’ibers que ocupaven la part sud dels País Valencià (Alacant) i tota Múrcia. Una de les ciutats importants va ser Setabi (Xàtiva), Lucenti (l’Albufereta), entre d’altres

BASTETANS-Foren un poble d’ Hispania que habitava a la costa sud de Gibraltar

ORETANS- Foren un poble del sud d’ Hispania. Els seus territoris són les actuals províncies de la Manxa, la part oriental de la comunitat autònoma d’Andalusia i una part de Múrcia

TURDULS-Eren un poble de la Hispànica Bètica. Son iguals que els Turdetans, però estan situats a un territori diferent.

TURDETANS- Els Turdetans foren un poble iber que habitava a les províncies de Cadis i Sevilla. Tenien molts recursos marins i consta que hi existien 200 poblats.
A Catalunya hi ha tribus específiques que no surt al mapa d'Espanya, que és més general.
IBERS A CATALUNYA
LAIETANS- Els laietans era un poble Iber que habitava a la part de la costa sud del riu Llobregat fins a la Tordera. Aquest territori ocupat pels laietans ocupava les actuals comarques del Maresme, Barcelonès, Baix Llobregat, Vallès Oriental i Vallès Occidental. Les principals ciutats foren Baetulo (Badalona), Iluro (Mataró), Lauro (Llerona), Egara (Terrassa) i Blanda (Blanes).
Sembla ser que també hi va haver una ciutat a Montjuïc anomenat Laie o Laiez, la qual va donar nom als laietans.


INDIGETS- Vivien a les comarques de l’Empordà, la Selva i porter el Gironès, on es trobaven amb els Ausetans.

Estaven dividits en quatre tribus i les seves ciutats principals eren Indika (encara no l’han trobat, però és propera a Empúries; Emporiae, que era una gran ciutat grega envoltada per una muralla; Rhode (Roses), Juncaria (Cervià) i Deciana (Llançà).
AIRENOSIS- Se’ls localitza a la Vall d’Aran.


ILERGETS- Estaven ubicats a la zona del Baix Urgell fins al riu Ebre, a l’actual Osca i Lleida.
La capital era Atanagrum, la ubicació la seva ubicació exacta actualment es desconeix. Una altra ciutat important era Llerda, l’actual Lleida.


CERETANS- Era un poble pirinenc que vivia a l’actual Cerdanya, a la qual deriva el nom

ANDOSINS- Situada a Andorra. A l’estar allunyada de la costa i de les civilitzacions extragueres, eren bastant neolítics.

JACETANS- Situat al Nord dels Pirineus, ocupaven la part nord d’Aragó i la Catalunya nord-oriental. Tenien una llengua bastant semblant a la dels pobles del seu costat, i la ciutat principal era Iacca (Jaca)

LACETANS- Els lacetans eren la tribu ibèrica que habitava a Catalunya a la Catalunya central entre el segle VIII i I abans de Crist.
El Bages era la ciutats més important dels lacetans.


CASTEL·LANS- Els castel·lans foren un poble iber que vivien al sud dels Pirineus, a l’oest dels ausetans i a l’est dels iacetans. Les seves ciutats principals eren Sebendnum, Beseda, Egosa i Bassi.

BARGUSINS- Ocupaven la zona de l’Alt Llobregat. Van ser sotmesos en la seva expedició per Itàlia. També van ser coneguts perquè es van rebel·lar contra Roma, però van ser reprimits.

AUSETANS- Eren un poble iber que habitava al nord-est de la península Iberica. La seva capita va ser Auso (Osona) i també Gerunda (Girona) .

COSSETANS- Els cossetans foren una tribu ibèrica que vivia al camp de Tarragona, d’es del Coll de Balaguer fins al peu del Massís del Garraf.

Cesse s’assemblava a Tarraco, però es creu que estava situat al sud del tarragonès.

ILERCAVONS- Els Ilercavons foren una tribu ibèrica que va estar entre el segle VI i I aC. Abastava totes les terres de l’Ebre, Priorat i Baix Camp. El seu origen prové dels ilaragats, que es van dividir en dos branques: Ilergets a l’interior i Ilercavons a la costa


Mapa ibers a Catalunya

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada