Activitats dels ibers

Els ibers tenien moltes activitats a fer. Aquí en teniu les principals:

ARTESANIA

La producció de ceràmica a torn va ser una activitat ben desenvolupada a partir de mitjants del segle VI a.C., tot i que la producció de ceràmica a mà va continuar per a la fabricació de recipients de cuina, estris, etc...

Els ibers van destacar en la metal·lúrgica, la ceràmica, el teixit i el treball de la pedra. Amb el bronze es feien objectes d'ornamentació i d'ús personal i amb el ferro eines agrícoles i armes.

COMERÇ

Els intercanvis comercials els feien amb els grecs, els púnics, els romans i fins i tot, amb els celtes.

Eren productes de caire alimentari - vi, oli...- i també objectes de luxe com vaixelles, joies, teixits,... A canvi, els venedors oferien els seus excedents de cereal i les seves matèries primeres: metalls, pells, sal, mel, i a vegades, eslaus.

AGRICULTURA

L'Empordà, juntament amb la plana de Lleida, van ser dues zones considerades com a grans productores de cereals.

L'agricultura va ser l'economia bàsica dels ibers. El gra era emmagatzemat en sitges i àmfores. Per moldre el gra es feien servir molins de vaivé i de rotació

LA CAÇA

A més de ser una activitat social, la caça servia per tenir carn, pell i cuirs. Està molt documentat amb escenes pintades en vasos ceràmics, en altres llocs on apareixen, porcs senglars o porcs salvatges, cèrvols, cabres monteses i raboses. Normalment es caçava mab l'ajuda del cavall que es trobava en els boscos en estat salvatge i el domesticaven per montar-hi. Tenir un cavall indicava un gran prestigi i importància social.


LA PESCA

La pesca era important a la zona costanera on hi havien poblats ibers. També formava part de la seva dièta diària.
El Salaó de peix era molt important, així com el consum de marisc i de mol·luscs. Per pescar utilitzaven l'ham i la xarxa i també petites embarcacions.


RAMADERIA
La pràctica de la ramaderia aportava una gran quantitat d'aliments a la seva dieta com carn, llet i formagte, però també produïa matèries primeres com la llana, les pells o els ossos, que els feien servir per construïr diversos estris.

La majoria d'ossos d'animals que s'han trobat són d'ovicaprins, de porc, de bovins i en menys quantitats, de gos i de cavall. Animals com els cavalls o els bous eren utilitzats al camp.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada