dijous, 12 d’abril del 2012

Centre d'interpretació de la cultura iber

Aquí podeu veure, com en l'entrada anterior, coses importantíssimes dels ibers tretes d'un dossier del centre d'interpretació de la cultura dels ibers, a Alcanar. Pot tenir coses amb comú amb el text de l'entrada anterior.


Centre d'interpretació de la cultura dels ibers

Els ibers comerciaven amb FENICIS i GRECS.  Els fenicis venien de FENÍCIA, mentre que els grecs venien de GRÈCIA.

Intercanviaven cereals, minerals i productes agrícoles per vi, oli, ceràmiques, teles, perfums i productes de luxe.

Gràcies a aquests contactes amb altres civilitzacions gràcies al mar, van aprendre a utilitzar el torn, a copiar l’alfabet i les seves creences, ...

Amb fenicis, volien aconseguir estany per a fer les seves armes de ferro, i els ibers per a ells eren una gran referència.

Els ibers construïen les seves cases amb terra i aigua (fang), palla, canyes, fusta, grava, calç, tovots (fets de fang i palla), sanefes pintades a l’interior, ....

Feien ceràmica al torn o a mà. La ceràmica feta a mà es més gruixuda, mentre que la feta al torn, és més fina i la trobem pintada. I la podien decorar amb l’UNGLADA o amb DIGITACIONS.

Per cosir utilitzaven telers verticals, on lligaven uns pesos als fils per tenir-los ben estirats. Aquets pesos s’anomenen pòndols.

Tenien ÀMFORES, que servien per a transportar aliments líquids, totes elles acabaven en punta per a poder encaixar-se a dins dels vaixells i per a poder-se plantar a la sorra quan desembarcaven. Tenien una tapa de fusta, les seves anses eren petites i així els facilitaven el transport amb l’ajuda d’un pal.

Per obtenir farina i per poder fer pa, els ibers tenien que moldre el gra. Ho feien o bé amb el molí MANUAL o amb el molí de VAIVÉ

Per mantenir ben conservat el blat i els cereals, els ibers tenien uns edificis especials: els MAGATZEMS.

Eren edificis amb parets paral·leles de pedra, a sobre un canyís, i a sobre del canyís s’hi posaven els aliments i cereals per a conservar i per a secar.

També utilitzaven SITGES, que eren grans dipòsits subterranis arrebossats amb fang que servien per emmagatzemar l’EXEDENT de cereals dedicat al comerç.

I havia divisió social, existien les classes altes, baixes, .... En el complex SANT JAUME, podem deduir que els CABDILLS vivien a Sant Jaume Mas d’en Serra, els GUERRERS  a la Cogula, la POBLACIÓ NORMAL a la Moleta del Remei i els COMERCIANTS, a la Ferradura.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada