dijous, 12 d’abril del 2012

Moleta del Remei

Aquí podem veure algunes coses importants que hem de saber sobre els ibers. Està basat amb els de la Moleta del Remei, tot i que també es pot aplicar en altres poblats.


Els ibers de la Moleta

Els ibers eren els habitants de la costa Mediterrània del S. VIII aC fins al S. II aC.

Els ibers que van viure a les Terres de l’Ebre pertanyien a la tribu dels ILERCAVONS. Mantenien relacions comercials amb els FENICIS, GRECS i CARTAGINESOS. Amb els Fenicis intercanviaven cereals i metall per vi i oli i dels grecs van copiar la ceràmica i la moneda.

Amb els romans , en canvi, van mantenir una relació bèl·lica i a la SEGONA GUERRA PÚNICA (S. II aC) van destruir la civilització ibera.

Els ibers es dedicaven bàsicament a l’agricultura, la ramaderia, el comerç, la pesca, la caça i l’artesania. Van conrear cereals (ordi i blat), llegums (llenties, faves, pèsols...), arbres fruiters (perera, pomera,...) i hortalisses, però no coneixien les tomates, les patates, la vinya, les oliveres, encara que les van introduir més tard.

Els ibers aconseguien un EXEDENT en la producció de cereals que utilitzaven per a comerciar amb grecs i fenicis. El producte es posava en sacs i es guardava als magatzems per tal que no es facin malbé degut a la humitat o als animals, especialment rosegadors. També utilitzaven les SITGES per a guardar l’EXEDENT de cereal destinat al comerç o al consum comunitari.

Aquests primers pobladors es van instal·lar a la MOLETA perquè buscaven un lloc a prop del mar, això els permetia practicar el comerç i la pesca així com controlar el territori de l’entorn. Primer un incendi i després l’atac dels romans van provocar l’abandonament del poblat de la Moleta (S. V aC/S. II aC).

Les cases del poblat tenien forma rectangular i estaven etes amb aigua, terra, palla, calç, fusta, canyes i pedres.

Primerament eren un espai únic on es realitzaven totes les tasques de la vida del poblat; més endavant es van COMPARTIMENTAR i van destinar un espai per a cada activitat: teixir, ceràmica, elaboració d’aliments,...

Els ibers de la Moleta treballaven la ceràmica a mà i al torn, decoraven les peces amb pintures i amb els dits. També treballen el ferro i el bronze; amb el ferro feien eines i armes i amb el bronze ornaments, monedes, joies,...

Practicaven alguns rituals com els enterraments infantils i les ofrenes fundacionals. Incineraven els seus morts i els enterraven a la NECRÒPOLIS, posant les seves restes a una urna funerària, juntament amb algunes de les seves pertinences

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada