dijous, 12 d’abril del 2012

Jaciments arqueològics de les Terres de l'Ebre

Aquí teni una llista dels jaciments arqueològics de les Terres de l'Ebre.


Poblat de Sant Antoni- Aquest poblat va estar habitat entre els segle V fins al segle III aC.

Gran part dels objectes que s’han trobat estan exposats al museu arqueològic de Catalunya (MAC)

Poblat els Castellans – Està situat a Cretes, a la comarca del Matarranya

Castellet de Banyoles- Es pensa que es van construir al segle IV aC., però podia haver set abans. Té dos impressionants torres de defensa pentagonals i una estratègica situació 115 metres sobre el riu Ebre.

El famós tresor de Tivissa va ser descobert el 1927 en que hi havia quatre pàteres de plata daurada, diversos vasos d’argent i dos collarets. Durant el 1912 es van descobrir diverses arracades, braçalets, anells i monedes.

Sant Miquel- El poblat iber de Sant Miquel també està situat sobre una zona estratègica, com tots els poblats ibers.

S’ha trobat ceràmiques fetes a mà de vernís negre amb grafits ibèrics , pesos de teler i terracotes d’un cap femení

Castellot de la Roca Roja- Situat a la vora del riu Ebre, a uns cinc quilòmetres de Benifallet, a l’estret de “Barrufemes”.  No hi vivien més de 100 persones amb la superfície de 1.000 metres quadrats (1.000 m2)

És un dels poblats més ben conservats de Catalunya, els murs de les torres de defensa fan quatre metres actualment.

Coll del Moro- Muntanya de 483 metres sobre el nivell del mar al municipi de Gandesa (Terra Alta) En aquest lloc s’hi va trobar el poblat ibèric del Coll del Moro

Podria haver estat una frontera amb ells territoris dels ilercavons i dels Sedetans

Poblat de l’Assut- Ocupa 4.000 metres quadrats ocupats entre els segles VII i I aC. Encara està en excavació.

Castell d’Amposta- Hi ha bastants proves arqueòlogues que indiquen que a Amposta hi havia un poblat ibèric amb set sitges a la plaça del mercat,m a la zona del pla d’Empúries i una necròpolis a l’Oriola. Tot i això, altres arqueòlegs pensen que Amposta va ser la ciutat més gran dels Ilercavons.

Poblat de la Ferradura- Poblat iber situat als estreps occidentals de la Serra del Montsià. Vivendes amb planta regular situades en un carrer principal.

Poblat de la Moleta del Remei- La Moleta del Remei va ser construïda sobre un turó per a que els seus habitants (els ibers) poguessin veure millor els seus enemics.

Va ser un poblat des dels anys 700 aC fins als 50 aC, quan els romans el van destruir possiblement per un incendi. Li van posar el nom de MOLETA DEL REMEI perquè està al costat de la MARE DE DEU DEL REMEI

 Poblat de Sant Jaume-Mas d'en Serra- Un dels jaciments ibers més importants de Catalunya, que fa 200m quadrats i una potent muralla de dos metres,  amb una prima torre de vigilància. En aquest jaciment, una gran avantatja és que s’han conservat murs de fins a dos metres i mig.

Al mantenir intenses relacions amb els grecs i fenicis, per això han trobat ceràmica dels fenicis als jaciments. També han trobat moltes àmfores, la quantitat més gran en un jaciment a l’estat.

Les excavacions van començar l’any 1997, però encara continuen.

 Puig de la Nau- És una petita muntanya al nord de Benicarló. Té unes parets que encara avui es conserven altes. Hi van viure ibers del s. VII fins als inicis del IV abans de Crist. Al jaciment s’han trobat diverses urnes, que afirmen la incineració, a més dels ossos, que quan s’incinera queda marcat en el seu interior. Fins hi tot podem dir a quina temperatura es cremaven.

Poblat iber del Puig de la Misericòrdia- Petit poblat iber fortificat amb caràcter residencial i agrícola. Esta format per una casa rural, un carrer central i una muralla.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada